Thursday, October 11, 2012

Titik

Gelap, Senyap, di tambah sayup kata bising,
ketawa, mereka, aku tetap sendiri,
ditemani cahaya petak, dipandang pokok semak,
tapi aku senyum di dalam, tawar di luar,
kenapa dengan aku? hidupkah? matikah?
atau dada aku yang menderita sakit,
rindukah? bisakah? penat?

*mungkin cerita yang mereka selalu umbar ambirkan itu, tidak secantik yang dihias*

5:50am
12oktober2012
1-1-16 (wisma mais)

Tuesday, September 11, 2012



terlalu banyak untuk difikirkan untuk tempuhi harini, esok, masa depan. aku tak kuat, kata orang smua itu masa, jawapan yang terlalu tipikal yang sebenarnya smua orang tahu, kita sendiri mmg hidup dengan masa dan waktu, takperlu di persoalkan kata itu.

aku terlampau lemah untuk teruskan jalan masa hadapan ini, tapi aku tahu, aku takkan pernah berhenti kerana aku mmg takboleh. tapi mengapa msti sakit dan perit yang harus aku lalu, kenapa msti jalan yang berduri, penuh dengan binatang buas, bersemak, penuh dengan bisa? kenapa jalan yang sebegini harus aku lalu? Kenapa tidak jalan yang lurus, penuh dengan daunan, hari yang terus cerah manis, ditambah kanak kanak riang sedang bermain senyum. kenapa?

Mereka kata, kau kenapa? nampak lemah je? nampak tak bermaya. putus cinta ke? sabarlah perempuan banyak lagi, bunga bukan sekuntum. smua itu sudah lali, lebih lagi bagi mereka yang hidup hanya untuk wanita. maaf. aku tak akan emo sebegini kerana perempuan, untuk aku yang berumur 19tahun ni bukan perlu terlalu tipikal untuk aku cari seorang perempuan untuk di fikir masa hadapan kerana aku tak pernah nampak itu bagi mereka yang punya vagina itu.

Hidup di zaman era serba moden yang boleh aku katakan 100 peratus duit. Aku sendiri tulis blog ni menggunakan internet, dan internet itu sendiri perlu dibayar? apakah internet boleh dibayar dengan daun? atau dibayar dengan bulu?

Mungkin sekarang baru aku paham apa yang dimaksudkan dengan hidup ini tak semudah yang kita sangka. Aku tau silapnya aku terlampau mengambil mudah atas smua perkara, terlalu egois dalam semua perkara, kadang kadang aku cuma rasa itulah yang menampakkan aku berbeza dan aku selalu merasakan beza itu adalah kata baru bagi seseorang. mungkin ianya betul. tapi sebenarnya aku masih silap dalam satu perkara. majoriti itu kadang kadang sebenarnya yang terbaik, apakah aku perlu minoriti kan diri dalam smua perkara? aku silap. apakah aku perlu menentang undang undang yang ditulis Nya? apakah? itu adalah antara satu minoriti bukan satu perkara terbaik.

Dalam smua perkara yang kita buat, tak smua yang dirancang adalah yang terbaik, tak smua yang manis itu akan terus manis, teh tarik itu sendiri boleh jadi basi apakah hidup mereka yang dirancang secara tipikal. Itu bukti untuk sepenuhnya.

Aku tak takut sendiri, kerana sampai masa hidup kita akan sendiri, jadi jangan ditanya kenapa aku mudah bersendiri.

mungkin yang manis itu datang dari susu, tapi tak mustahil dari susu itu sendiri boleh menghabiskan beratus ribu duit.

Senyap. Gelap. Cahaya.

4:39am
Rumah 1-1-16
Wisma Mais

Wednesday, August 29, 2012

tiga kepala tegak





















tiga tak bermakna satu dan seru,
tak bermakna lagi bila dentum sakit bunyi,
tepatan sebuah dentuman apakah sejujurnya,
menunjukkan arah atau menolak ketepi,
luarannya sama, apakah isi nya smua elok elok?

tiada orang mampu katakan kertas yang wangi itu smuanya tulen, tiada jugak yang kata kertas yang diconteng orang untuk sudah lagi tidak berguna. "Malaysia dah maju ada mesin kitar semula lagi". selamat malam.

-2:51am
-wisma mais
-senyum

Tuesday, July 3, 2012

TIPIKAL PENUMPANG BAS AWAM


2:30PM

CHOW KIT – HENTIAN PEKELILING

Aku siap mandi, packing barang dan bersedia utk pulang ke kuantan dari Bandar chow kit, aku mula langkah aku dalam sekitar 3:30PM , manusia manusia jalanan berpusaran kala mahu hendak petang barulah muncul mereka keluar cari makan, almaklumlah, kebanyakkan manusia jalanan di chow kit ini bekerja kebiasaannya pkul 7 mlm dan biasanya berakhir pkul 2 - 3pg , pkul 4 : 20 pg keluar cari  breakfast, balik rumah makan sama sama, bila smua dah sendawa, semua dah senyum, boleh la mula mula rehat kepala dgr lagu, layan movie, atau gamming, sebelum lelapkan mata. Cincai cincai pkul 6 – 7 pg baru smuanya lelapkan mata. Ok aku dah melalut, dipendekkan cerita, perjalanan singkat aku dari jalan putra terus ke pekeliling amik masa dalam 10min lebih kurang. Sampai sampai je aku disana, tiket bas lain smuanya 6 ptg ke bawah, so aku jalan lagi, dan seperti yang aku jangka bas yang paling ditakuti dan sedikit lambat dari bas lain, bas transnasional, mmg kurang orang naik, so aku sampai  di pekeliling pkul 3:47PM dan tipikal pemandu bas ni nak buat duit lebih, so aku dapat masuk bas yang kurang orang tu, dgn harga rm20 tanpa tiket, kebiasaannya tiket yang beharga rm22.00. aku masuk, bas mula gerak tepat pkul 4:00PM, normal lahh tu, kalau pemandu yang buat duit ni, kalau pemandu tu datang lambat, tapi dapat tiket, penumpang yang masuk haram tanpa tiket tu tak dapat la tempat duduk, dan pemandu tu pn tak dapat la “duit tepi”. Dalam bas, tipikal manusia yang menaiki bas ni, yang borak dgn rakan tak mudahh hebahnyaa, ada yang mula pasang headphone , ada yang blur, ada yang mula bukak makanan, ada yang mula main game, ini tipikal perangai manusia, dan aku, bukak laptop, copy balik apa yang aku tulis atas kertas spanjang perjalanan aku dalam MWords. Tutup laptop. Tidur.
-titik-

6:14PM

HENTIAN R&R Maran

Bas berhenti di hentian r&r Maran, semua penumpang terpusu pusu keluar dari bas bila pemandu bas mengatakan rehat 10 minit untuk ke tandas. Yang sebetulnya ke tandas hanya 30 % je, yang setengahnya saja nak kluar disebabkan tekanan berada di dalam bas, penat duduk didalam bas, ada juga yang ke tandas hanya untuk cuci muka dan picit jerawat.
Itulah tipikal manusia bila stop di RnR yang selama 10 min. Bas mula bergerak lagi, signboard mengatakan 91km lagi untuk sampai ke Kuantan, kepala aku mmg target kalau transnasional ni confirm 1 jam setengah lagi, agak agak dalam pkul 8 jugak aku sampai terminal tak termasuk sesak trafik lagi. Mana laa tau, nak sampai petang ni paham paham jela hari bekerja, kesibukan dimana mana kota itu normal.tutup laptop. Tidur.

-habis-

7:29 PM

Normaliti 

Seperti yang aku jangka, kesibukan jalan raya Kuantan-Gambang dalam jam sekarang ini seperti yang aku jangka, ditambah lagi pulak dgn sesetengah tempat yang sibuk dengan pasar malam, lebih lebih lagi, skarang sudah masuknya waktu maghrib bagi daerah Kuantan, orang mula terpusu ke masjid, atau ke rumah utk berbuka puasa. Almaklumlah tipikal manusia yang tak dapat menahan nafsu di bulan puasa itu biasa di Malaysia, bergantilah sebelum masuknya puasa lagi beberapa hari ni, Masjid masih kosong, Kuantan diterangi dengan lampu lampu dan hiasan hiasan baru kat Bandar Kuantan ni, Sukma kali ni buat kat Malaysia, dah macam ICT kat Shah Alam tu dah aku tgk. Lawa plak kuantan ni aku tgk haha, yang difikirkan sebenarnya apakah kecantikan Bandar Kuantan ini hanya sementara? Hanya utk Sukma ni saja? Kalau smua ini dirombak selepas habisnya Sukma , bagi aku, duit yang dikeluarkan itu sama saja buang duit rakyat. Trafik dan sikit lancar sbb aku dapat rasa bas ni dah mula laju sikit dari tadi, aku agak mati mati pkul 8 mlm gak aku smpai rumah ni, skarang pn baru sampai sg. Isap, belum masuk Jalan Wong Ah Jang lagi, bas berhenti di depan Restoran Seraj , Batu 3. Tetiba buat aku teringatkan seseorang yang skarang jauh di negara orang J agak bila dia nak balik?

Bas mula masuk ke signboard “Selamat Datang Ke Kuantan” yang masih dalam pembikinan, tetiba baru aku sedar cantik betul malam ni, malam ni bulan penuh, mmg malam ni aku akan keluar cari tempat best utk tgk bulan J Jam tepat 7:45 PM aku sudah berada di Jalan Wong Ah Jang menuju ke Terminal Makmur. Jalan di Wong Ah Jang tak sesak tak seperti yang aku jangka, Rasanya takde perubahan yang aku lihat sepanjang 4 hari aku tinggalkan Kuantan.Orang mula packing barang dan aku rasa aku juga patut lakukan itu. Cek ada barang tertinggal atau tak, perkara normal yang aku tau bila aku turun bas “dik,teksi adik” . “teksi.teksi” dan blabla. Susah sebenarnya pemandu teksi kat kuantan ni nak dapat penumpang, inilah serba sedikit tipikal manusia yang menaiki bas dari kl – kuantan – kl . Aku sorang je tak turun bas lagi. Tutup laptop.

-tammat-


Sunday, June 17, 2012

Terjah Dunia Esok

masih dipandang asing untuk ketemu,
mulut ini terkunci lagi, terbisu lagi,
dek buat sebuah cerita pertama tak punya sudahnya,
dan aku tangis lagi buat aku lari,
lari ke arah dalaman seni ku,
di mana kaki ku tak punya tapak untuk aku lintasi lagi,
yang terasing itulah pembuat diam,
haruskan pencerca dijadikan bahan tawa?
atau sang pendusta terus diidola?
rahmat tak punya bisa, ianya ada kalau masih pnya,
tapi yang jelas perdamaian itu lebih sadis dari sebuah,
rasanya jalan yang aku amati itu harus dihenti di sini ,
ragu bosan dengan satu tak membezakan apa apa,
mengelum kesah memendam rahsia,
peluk erat janji taat tak beri bisa,
sepi yang sedang berbicara,
kadangnya lebih indah dari buku yg dibaca.
aku terdiam di kota suram ini lagi,
tak beri basi lagikan pula erti.
cukuplah aku berdiri lagi di kota singgah,
panah dikala bawak dek suram seni,
diterjus kau kata sepi, dicincang tak bawak mati.
aku takperlu tunggu kau hadir malam, kerna sia-sianya,
jelas bawak aku ketepi lagi.
aku esok atau lusa atau bila, aku masih disini.
















P/S : PERLU SAMPAI MACAM INI KAH UNTUK PUNYA RASA SIMPATI?

5:12am

Monday, May 28, 2012

Hilang di dalam dunia yang nyata.

"Bukan merekacipta, tapi dibiarkan terus dicipta. satu organisasi lama, dibawak megah dengan wang negara, tapi hasilnya? maaf bagi aku, bukan usaha mereka.
Aku baru tersedar dari alam maya dimana sebelumnya aku bangunn untuk memulakan hari esok dengan waktu yang sebegini awal *2:31am , boleh dikatakan sebelum aku ke alam maya yang sebelumnya, aku masih seorang yang bekerjaya, with corporate look, and all those fuckup thing. 
tapi aku dipecat kerana aku tak punya gaya, kerana manager ku kata aku tak boleh buat duit pada dia, so kalau tak boleh buat duit padanya macammana nak buat duit pada syarikat, pada mulanya aku sedar akan smua tu, wujudnya satu saingan dalam syarikat, ada point ada ranking. aku betul teringatkan satu sistem sekolah yang pernah aku fuck dulu. 
kenapa aku masih stay kerja kat situ? apakah disebabkan kesempitan wang aku berada di kuala lumpur atau disebabkan gaji yang tinggi untuk penuhi keinginan aku? keduanya ya. tak perlu aku bagitau cukup skadar tahu kesempitan dan keinginan aku semua untuk aku penuhikan SARATA movement aku dengan dpan tu. aku rasa dada aku perit amat cuma kopi o ais dan sekotak kretek surya yang mampu teman aku malam ini.



harini 28/5/2012,


aku check balik smua yg aku post dan aku check ada satu draft. bila aku check balik, ni luahan hampa aku bila aku kena reject dengan syarikat kapitalis yang pure kapitalis. mksd aku sistem mereka tu.tak perlu aku nak banyak cakap korang mmg paham la kalau berniaga cara menindas orang ni normal. kalau dah ada satu pekerjaan untuk interview pekerjaan. Boleh pkir sendiri la mudahnya mereka nak buang orang.


aku igt lagi masa aku kena buang ni masa tu dah nak dkat antiflag, btul btul week masa punk rock launching skali dgn onesta tu, aku pergi gig tu btol2 nak lepas stress. kepala aku mmg tak fikir apa dah, lepas onesta aku terus gerak kuantan. tapi sbnarnya aku tak fikir apa pn, bila kau fikir balik skarang masa onesta tu jugak la tarikh date aku kluar first dgn awek aku skarang :) haha . 20/1 , lepas habis gig tu kepala hotak aku boleh berfikir waras sikit sambil pegang tiket anti flag yang aku beli awal masa punk rock launching haha. 21 aku balik ktn dengan muka eksaitednyaaaa :) aku hang tak berbekal satu sen pn duit masa kat kuantan seharian, esok ahadnya aku balik rumah rehat,dan bermulalah episod aku mencari duit untuk meneruskan misi gig anti flag live kuala lumpur dan smua aktivitas aku kat kuala lumpur :) dan smua tu berakhir last bulan 3 lepas. selepas makanan bukan periuk api #2 kat area bangkok bank :)


P/s : kapitalis takkan pernah buat kau menang slagi kau tak masuk dalam hiraki mereka,sistem tindas sesama. jangan pernah mengalah,capai apa kau mahu slagi kau berdaya, masih punya cara dalam apa juga cara, never give up , never surrender, keep pma.

Thursday, May 24, 2012

ISU GAMBAR DP COKLAT


bermacam komplain, ada yang cakap ini agenda yahudi, ada yang cakap ini agenda yahudi, ada yang cakap tulisan hebrew ni bermasalah, ada yang cakap tutup mata sbb nak tutup kekejaman zionis. Bagi aku satu je, asal pada luaran niatnya baik dan kalau nawaitu dalam hati tu cakap nak buat, buat, tak perlu nak dengar atas kata orang pasal itu dan ini, pasal isu dp yang bermasalah ni, aku suka cara Fynn Jamal cakap pasal isu ni :)

Copy daripada page nya :

kenapa tak tanya "kenapa gambar setakat paras bahu"?
atau "kenapa tutup mata? kenapa tak hidung?"
atau "kenapa warna coklat lumpur?"
atau "kenapa tulisan orang2 yang share adalah roman dan tidak huruf arab?"
atau "kenapa muka DP cacat tak ada hidung, mulut, kening dan telinga?"

ada seribu satu 'kenapa' yang boleh ditanya.
sama banyaknya dengan soalan bani israel--
bangsa yang masih sampai hidup ke masa ini--
ketika peristiwa mereka dengan nabi musa.

telah diwahyukan tuhan minta seekor lembu untuk dikorbankan.
arahan mudah.
tak susah.
senang.
tak kecah.

tapi tak.
NAK over analyze juga.
"lembu warna apa"
"lembu yang macammana"
"kenapa tak lembu begini"
"kenapa mesti lembu yang itu"

dasar memang hati batu.
tak nak terima benda mudah.
ada saja nak cari salah.

itulah kita.
lebih gemar lari dari apa yang haknya.
lagi suka benda merapik dari apa yang isinya.

buruk sifat begini, sampai tercipta surah yang khusus bernama baqarah. lembu. demi memperingat kita2 tentang peristiwa ini.

"kemudian setelah itu hatimu menjadi keras seperti batu,
bahkan lebih keras lagi."
ayat ke 74.
semak, kalau tak percaya.

sudah2lah.
tak nak letak, sudahlah.
tak ada orang marah.

nak cakap kenapa ada tulisan hebrew.
dah penjaranya milik yahudi.
takkan nak tulisan cyrillic pulak.
kang orang ingat tahanan kat negara soviet mana nanti.
kan?

nak cakap kenapa tutup mata.
dah nak bagi metafora yang itu tahanan penjara sebelum bertemu para algojo.
takkan nak letak gambar bunga.
ini bukan perjuangan setujukan hak bapok pengkid gay lesbian.
kan?

serius.
keyboard warriors makin bodoh.

MAKIN bodoh.

-Fynn Jamal

Ini adalah diantara komentar yang menarik minat aku :)

klik utk lihat lebih jelas


kita punya akal, kita boleh berfikir sendiri mana yang elok dan mana yang tidak.
aku tak kata aku di pihak yang betul, cuma ini apa yang aku rasa, dan apa yang aku setuju. 
masing masing punya rasa, masing masing punya pendapat, aku stuju dgn ini, ada yang bilang tidak,
sama sama berfikir, beramal!

-amykamarzaman


Wednesday, May 2, 2012

SENYUM DALAM PERIT

Perjalanan aku jauh , aku gerak sana, aku gerak sini, smua nak pandang aku macam hantu, aku dah bosan jadi mcm ni, sumpah aku bosan, aku penat. Apa yang aku buat di tafsir orang, apa aku buat di komen orang, ye aku tau , aku tak sesempurna mana untuk buat itu ini tapi aku buat kerana aku mahu itu. Aku peduli ape orang nak cakap apa, sekurang kurangnya aku bertindak masih menggunakan akal waras aku, maaflah, aku mmg jnis tak suka paksa diri, aku lebih suka ikut kemahuan diri aku sndri. Bunyi macam aku keras kepala, ya memang. aku tak nafi sbb aku bukan manusia hipokrit. Setiap perkara yang aku buat aku punya sebab aku sndri, aku tak malu, sbb bagi aku aku minoriti kan diri aku sndri atas pemikiran aku sndiri atau aku cakap atas diri aku, iedologis aku sndri. Aku sedih bila aku dipandang serong oleh rakan aku sndri, kawan yang umpama berkawan dgn aku atas dasar paksaan, aku diperguna kawan, kawan hanya sekadar untuk ambik hati. Tegur dengan muka yang sumpah aku cakap kambing lagi ikhlas. 

Kalau aku ni menyusahkan, takperlu nak di angkat di bawak kesana ke mari. Kalau aku ni mmg paling bodoh dikalangan, tak perlu di biarkan mulut aku bersuara lagi. Lepas ni aku tau, akan jadi lagi sbb masing masing suka ayat "aku yang rasa garam dulu dari kau" . Maaf lah aku cakap, kalau kau stakat rasa garam tapi tak reti manfaatkan apa yang kau ada. baik takpayah. kalau stakat pandai rasa garam tapi tak pandai nak buat gulai. baik kau diam je. jadi seorang tester sampai tua. hidup dengan sample. jumpa telan. 

Aku dilahirkan sbgai seorang pemberontak atas akal fikiran aku sndri, aku buat apa aku nak buat, aku tinggal apa aku nak tinggal, aku tentang apa aku nak tentang, aku buat apa aku nak buat, smua atas diri aku sndri. sebarang pujuk rayu mmg tak termakan dek pemikiran aku. mungkin sbb aku mmg dilahirkan sebagai seorang individualis yang tak dipeduli orang malah berada di bawahan yang ditindas orang. aku pernah rasa itu dan aku tau mcmmana sakitnya smua tu. 

Apa yang aku cakap apa yang aku tulis atas apa yang aku lihat dengan mata kasar aku sndri, bukan atas dasar nak menang atau apa. Aku tak pernah ras anak menang, sbb bagi aku orang yang mengaku mereka kalah itu lebih bermaruah dari mereka yang mengatakan mereka itu menang bukan menggunakan fizikal dan akal fikiran mereka sndri. Sejujur-jujurnya aku cakap, attitude mcmtu tersangatlah LOSER.

Kadang kadang, kita buat itu, kita buat ini, kita pergi itu, kita pergi ini, kita boleh hilang kawan, kita boleh hilang orang yang kita sayang, kita boleh hilang semua. tapi bagi aku, Aku tetap sayang orang yang aku sayang dan aku tetap kawan dengan orang yang masih anggap aku kawan. Hidup kita tak seindah apa yang kita sangka, kadang kadang kita menangis, kadang kadang kita ketawa. lumrah hidup, ada yang suka makan sayur, ada yang suka makan daging, ada yang suka kedua dua nya. 

sekian.


Wednesday, March 7, 2012

Sepi














Sepi, harini, aku jumpa kau lagi,
kita bermain fikiran lagi,
kita selami hati lagi,
tiada siapa yang mahu mendekati,


Sepi, gelap takutnya aku disini,
tapi kau sentiasa teman aku,
ternyiur dek udara piur rapi,


Sepi, kolaborasikanlah,
walaupun hanya air mata yang,
tak mengalir lagi, bawak lah aku,
ke tempat basah, tempat aku boleh,
menangis ceria, menatap seri,
mencari pelangi.

Sepi, dikala deria mengubah warna,
dikala idea hendak berputar,
dikala rindukan gelak tawa,
kau sentiasa ada, menterbalikan,
eksploitasi sebuah binari mimpi.


Sepi, gerak langkah kau slalu,
ada disisi, teman aku lagi,
buat tenang tertanya,
mungkin esok sama lagi.
tapi aku tahu hari hari yg blalu,
mungkin itulah yang aku amati.

3:10PM
3/8/2012

Thursday, March 1, 2012

Hujan



















setiap titisan membawa makna,
yang tak punya warna lain,
smua sama, hanya beza,
pembawakan arah, mungkin angin,
tapi masih, jatuh ke bumi,
hanya bila bumi, tanpa graviti,
akan berkata, itulah makanan kau,
siapa yang sanggup?
melihat sebuah titisan yang apungan,
dibawa, di kumpul, di tangkap,
di beli mungkin, atau mungkin,
hanya mungkin jadi sebuah,
replika model tak bertapis,
aku tak nafi, gerak tetap,
mungkin ya, tapi mungkinkah?
"haha" hanya itu yang mampu ku ucap,
mungkin pagi nanti temui pelangi,
mungkin pagi nanti punyai hari cerah,
mungkin juga hanya suram sepi,
titik lagi, ayuh menitik lagi,
aku tersenyum yang sebenarnya,
aku tak pasti, kenapa aku begini,
setengah orang kata,
tak siuman budak ni,
tapi hanya aku yang tahu,
isi hati aku yang punya lagi.
ketidapuasan gerak diri.

amykamarzaman
3.26am
3/2/2012

Wednesday, January 4, 2012

MILLENIUM way?

Masa aku post ni aku sudah pun berada di Kuantan untuk menyelesaikan seberapa rapa problem problem sebelum aku melangkah ke alam pekerjaan 12 jan nanti, ok, kenapa millenium way? tiba tiba aku terfikir untuk post pasal ni sbb aku terbaca tweet dpan smalam yang berbunyii begini, 

"Keeping the negative to positive" is such like hell.

Apa maksud ayat omputih ni? aku sndri pn taktau sbb ayat yang bersastera ni, kau akan dapat banyak jawapan dari bermacam macam pihak. Ok lah, dari pihak aku, aku terfikirkan mungkin ayat ni untuk mengatakan yang 'NIAT TAK MENGHALALKAN CARA', itu jawapan dari pihak aku. Mungkin jawapan dari korang korang, lain. Tak kisah lah, kenapa aku ketengahkan hal ni, sbb dah banyak sangat manusia manusia yang timbulkan pasal ni, jadi aku rasa aku nak menyuarakan pendapat aku sendiri atas blog aku ni.

Bagi aku, di zaman millenium alaf baruu yang penuhh dugaan ni, mungkin cara yang sebenarnya tak menghalalkan dari aspek agama, mungkin itulah cara yang terbaik dan jangan salah paham, maksud aku bukannya membiarkan saja mereka tanpa batasan, tapi mungkin dengan cara mendekati adalah lebih baik. Aku sendiri masih seorang remaja, jadi aku paham macammana seorang remaja itu berfikir, dalam diri tu memang makin ditentang sebenarnya makin kuat nak memberontak.

Contoh besar apa yang aku lihat sekarang, Aku tgk kebanyakkannya forum forum perdana atau  sesuatu bentuk ilmu yg KURANG dipertengahkan untuk umum atau dalam kata lain yang lebih baik, kurang pendekatan bagi mereka mereka yang digelarkan sampah masyarakat, sampah negara, atau apa jnis sampah sekalipun dan apa yang paling aku kesal, cara dakwah yang digunakan sekarang lebih kepada arah untuk kemenangan politik. 
Ceramah yang disampaikan di Surau surau msti perlu kaitkan Umno, Pkr bla bla bla, Sampaikan Student nak didedahkan dengan politik yang kononya membuat pindaan AUKU tapi tak dibenarkan pegang jawatan, apa kejadah? bagi aku itu hak individu, tak perlu nak diketengahkan sampai macamtu, nampak sangat penyongsangan AKTA itu sendiri demi politik, bila seorang student tu mula berdemonstrasi turunkan bendera, yang sebenarnya mahukan hak mereka, DIPUKUL? Pasal isu runtuhkan masjid untuk pembangunan dulu, kenapa diambil remeh?


Cukup sampai sini, ter-over masuk politik haha, sebenarnya apa yang aku nak dedahkan kat sini, adakah student yang turunkan bendera Najib dan naikkan bendera academic freedom tu digelarkan sampah? adakah orang yang mcmni dijadikan idola yang buruk buat anak muda? Sebenarnya remaja itu sendiri berotak dan pandai berfikir secara waras dan sedari apa yang mereka buat, aku tau itu sbb aku sendiri masih seorang remaja.

Kadang-kadang mereka yang digelarkan sampah ni takisah la dari segi bentuk apa pun rasa malu kerana manusia sekeliling lihat mereka tak ubah seperti makhluk dari planet musytari. Jadi aku rasa mungkin atas reason yang mcm itulah yang buatkan mereka rasa malu untuk pergi tempat tempat yang sebenarnya untuk umum.

Jadi sebab itulah aku rasa cara terbaik, para para ULAMAK ni boleh buatkan pendekatan yang lebih kepada mereka mereka yang digelarkan sampah ni, bukannya menidakkan dengan hukum atau lebih tepat secara pemaksaan. Remaja remaja ni boleh diubah kalau diberi penekanan dengan cara yang lebih berotak. Kita sendiri manusia, ada hati ada perasaan. 

video


Mungkin korang tak paham apa aku cuba ketengahkan, jadi aku ambik part cerita nurkasih ni kot kot korang boleh paham apa aku cuba ketengahkan :)

*post ni banyak kaitan dgn agama, bukan nak berlagak hebat agama, aku tersangatlah jahil, cuma menyuarakan rasa hati, sebarang makian atau berlainan pendapat boleh berkongsi :) 

-amykamarzaman
11.33am